“آژنگ نیوز”:در شب یلدا یک آیین کهن با نام «کف زنی» برگزار می شود که   مراسم سنتی بیرجندی‌ها است.

«کف» نوعى شیرینى‌ست که با زدنِ آب «چوبک» و شیرین کردن آن به دست مى‌آید برای تهیه‌ آن، مقدارى «چوبک» که در گویش بیرجند «پشمشویه» یا «بیخ» مى‌نامند(ریشه‌ی نوعی گیاه صحرایی است) را کوبیده و چند بار در آب مى‌جوشانند و چون این آب تلخ است، آن را عوض می‌‌کنند و مجددا مى ‌جوشانند این کار را آنقدر تکرار مى ‌کنند که تلخی آب گرفته شود.

کف زنی - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ


آب که سرد شد، آن را در  تغار سفالی مى ریزند و با «دسته‏ گز» که از ترکه‏ای به هم بسته شده‌ی درخت گز یا انار است هم مى‏‌زنند و این زدن را آنقدر ادامه مى‌دهند که «کف» کند.
سپس مقدارى شیره انگور را به به‌تدریج به آن اضافه می‌کنند و زدن کف را ادامه مى‏‌دهند تا  مخلوط  و شیرین شود. 
وقتى که «کف»  آماده شد، روى آن را مغز کوبیده گردو، بادام، پسته و تخم رازیانه و بادیان مى ‌پاشند.

«کف زدن» از سرگرمى‏‌هاى زمستان و یلدا است. معمولا گروهی از جوانان بیرجندی قبل از شیرین کردن کف‌‌ها با پرتاب آن  و مالیدن کف به سر و صورت یکدیگر، شادی و نشاط را به جمع مهمانان می آورند.

گاهی نیز در شب‌های برفی برای شگون مقداری از کف را روی برف‌ها می‌ریزند.

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *