سرویس آنلاین ارائه فیلم و سریال «اچ‌بی‌او مکس» در آمریکا فیلم کلاسیک «بر باد رفته» را به دلیل محتوای نژادپرستانه آن از لیست فیلم‌های پینشهادی وب سایت خود حذف کرد.

قتل جورج فلوید، شهروند سیاهپوست آمریکایی به دست پلیس آمریکا که خشم و اعتراض گسترده مردم در آمریکا و بسیاری از کشورهای جهان را در پی داشت، بار دیگر بحث بر سر نمادهای نژادپرستانه و بازنمایی کلیشه‌های نژادی را به موضوع روز بدل کرده است.

اقدام به حذف فیلم از لیست پخش آنلاین این وب سایت آمریکایی تازه‌ترین اقدامی است که آن را باید در کنار پایین کشیدن مجسمه‌های شخصیت‌های مرتبط با برده‌داری در روزهای اخیر تفسیر کرد.

فیلم «بر باد رفته» محصول سال ۱۹۳۹ آمریکاست و برای سالها نماد پیروزمندانه سینمای آمریکا به شمار می رفت. با این حال به روشنی ابعاد رومانتیکی به جنوب حامی برده‌داری در جریان جنگ داخلی آمریکا می دهد و حاوی صحنه‌هایی است که از نظر بسیاری حاوی کلیشه‌های نژادپرستانه است.

image 86 - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

سخنگوی وب سایت «اچ‌بی‌او مکس» گفت که آنها فیلم «برباد رفته» را «با توضیحی درباره زمینه تاریخی فیلم و محکومیت خطاهای نژادی آن» به زودی به لیست فیلم‌های وب سایتشان اضافه خواهند کرد.

این سخنگو به خبرگزاری فرانسه گفته است: « فیلم بر باد رفته، محصول زمان خودش است و تعصبات نژادپرستانه ای که در جامعه آمریکا متداول بوده است را به تصویر کشیده است.» با این حال این وب سایت ارائه فیلم و سریال گفته است که ارائه این فیلم بدون توضیحات و محکومیت نژادپرستی موجود در آن «غیرمسئولانه» است.

فیلم «برباد رفته» در مزرعه‌ای در آتلانتا می گذرد و چندین جایزه اسکار را از آن خود کرده است. این فیلم همچنین جایزه بهترین نقش مکمل زن را برای «هتی مک‌ دنیل» در نقش «مامی» به همراه آورد که نخستین جایزه اسکار برای یک آمریکایی آفریقایی تبار بود. با این حال این فیلم تصویری رمانتیکی از جنوب پیش از جنگ داخلی (antebellum South) ارائه می کند و چشمانش به روی وحشت سیستم برده‌داری جنوب کاملا بسته است، موضوعی که دهه هاست از سوی بسیاری از تاریخدانان مورد انتقاد قرار گرفته است.

نکته اصلی این است که فیلم نوعی بازنمایی ایدئولوژیک «جنبش از دست رفته» (Lost Cause) جنوب است که مدعی بودند جنگ آنها با شمال بر سر استقلال سیاسی‌ایی بوده است که از طرف شمال تهدید شده بود و نه برای حفظ برده‌داری، ادعایی که ضد واقعیت تاریخی جنگ شمال و جنوب است.

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *