“آژنگ نیوز”:گمج ؛وسیله قدیمی پخت غذا در گیلان است. گمج یا دیگ گلی گیلانی در زبان گیلکی به نوعی ظرف گلی گفته می شود که  تالشان به آن “دیزه “می گویند .

از مشخصه های این ظرف رنگ سبز  یا آبی آن می باشد که داخل ظرف را کاملا پوشانده و در خارج ظرف تا نیمی از ظرف را پوشانده است. در ضمن به درب این نوع ظرف” نوخون”می گویند.

گمج - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

خیلی ازغذاهای خوشمزه شمالی از جمله: فسنجون ، باقلاقاتق ، ترشی تره ،آلومسما ، خوتکا فسنجان، کولی قرابی ,مرغ ترش و… در این ظرف درست می شوند.دلیل مزه متفاوت و خوشمزه گی بسیار زیاد آن نیز طبخ این مدل از غذاها درهمین ظرف است.

امروزه برخی از نقاط گیلان ,سفالگری سنتی رواج داره و ظروف کاربردی از جمله گمج  در سه اندازه: یک مرغی و سه مرغی و همچنین به شکلهای دسته دار، درپوش دار و با لعابی سبز تولید می‌شود، اصیل ترین و باثبات ترین گمج ها نیز درروستای جیرده شفت و آستانه اشرفیه  تولید می شود.

گزارش از : شاهین رهنورد واقف

گروه تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *