“آژنگ نیوز”:ادموند هیلاری کوهنورد نیوزیلندی و کاوشگر قطب جنوب در چنین روزی در سال ۱۹۱۹ میلادی متولد شد.او به همراه کوهنورد نپالی-هندی تنزینگ نورگی، اولین کسانی بودند که به قله کوه اورست (۸۸۵۰ متر) رسیدند.سر ادموند هیلاری رهبری بخش نیوزیلندی هیئت اعزامی ترانس-قطب جنوب مشترکالمنافع (TAE) را در سالهای ۱۹۵۵ تا ۱۹۵۸، تحت فرماندهی کلی دکتر ویوین فوکس، کاوشگر بریتانیایی، بر عهده داشت.
این هیئت اعزامی که توسط کشورهای مشترکالمنافع حمایت میشد، اولین عبور زمینی از قطب جنوب را از طریق قطب جنوب، در ۲ مارس ۱۹۵۸ با موفقیت به پایان رساند. نیوزیلندیها با راهاندازی پایگاه اسکات و قرار دادن انبارهای غذا و سوخت برای گروه عبوری بریتانیایی از این سفر حمایت کردند. سپس، برخلاف دستورالعملهای کمیته دریای راس، هیلاری رهبری یک “حمله به قطب” را بر عهده گرفت.

در ۴ ژانویه ۱۹۵۸، آنها اولین گروهی بودند که از زمان اسکات در سال ۱۹۱۲ از طریق خشکی به قطب جنوب رسیدند و اولین گروهی بودند که با وسایل نقلیه موتوری به آن رسیدند. با وجود این، و سهم گروهش در موفقیت کلی این سفر، هیلاری با انتقاداتی روبرو شد که ظاهراً ماجراجویی را بر اهداف علمی این سفر مقدم میدانستند. اما در نیوزیلند، «سفر به قطب» جایگاه او را به عنوان یک قهرمان ملی تقویت کرد.
در کنار سفرهای اکتشافی به قطب جنوب؛اگرچه او با زنبورداری امرار معاش میکرد، اما از کوههای نیوزیلند، سپس آلپ و در نهایت هیمالیا بالا رفت و در آنجا به ۱۱ قله مختلف با ارتفاع بیش از ۲۰۰۰۰ فوت صعود کرد. در این زمان، هیلاری آماده رویارویی با بلندترین کوه جهان بود.
ادموند هیلاری در سال ۱۹۵۱ و دوباره در سال ۱۹۵۲ به سفرهای اکتشافی کوه اورست پیوست. این ماجراجوییها توجه سر جان هانت، رهبر سفری که توسط کمیته مشترک هیمالیا باشگاه آلپ بریتانیای کبیر و انجمن سلطنتی جغرافیا برای حمله به اورست در سال ۱۹۵۳ حمایت مالی میشد را به هیلاری جلب کرد.
در ۲۸ مه ۱۹۵۳، لو، آلفرد گرگوری و شرپا آنگ نیما به همراه ادموند هیلاری و تنزینگ نورگی به عنوان گروه پشتیبان برای تلاش تاریخی خود برای فتح قله، عازم شدند. کمپ قله آنها در ارتفاع ۲۷۹۰۰ فوتی برپا شد، سپس لو، گرگوری و آنگ نیما به کمپ گردنه جنوبی پایین آمدند. روز بعد، ۲۹ مه، هیلاری و تنزینگ با موفقیت به قله اورست رسیدند. در طول پایین آمدن به گردنه جنوبی، هیلاری و تنزینگ با لو روبرو شدند.
در آن زمان بود که ادموند هیلاری خلاصه جاودانه خود را از دستاوردشان بیان کرد: “خب، جورج، ما این حرامزاده را شکست دادیم.” جورج لو مستندی از این سفر اکتشافی با عنوان “فتح اورست” کارگردانی کرد که نامزد جایزه اسکار شد.

شرپا، تنزینگ نورگی که به همراه هیلاری اورست را فتح کرد
به طور تصادفی، فتح اورست در آستانه تاجگذاری ملکه الیزابت دوم به عموم مردم بریتانیا اعلام شد. پیروزی یک سفر اکتشافی به رهبری بریتانیا همراه با مراسم تحلیف ملکه جوان، اعتماد به نفس ملتی را که از سالهای طولانی سختیهای جنگ و کمبودهای پس از جنگ خسته شده بود، بازیابی کرد. ادموند هیلاری به همراه دیگر کوهنوردان به بریتانیا بازگشت و توسط ملکه به مقام شوالیه مفتخر شد.
گروه گزارش