“آژنگ نیوز”:تاریخچه اسکان وزندگی هندی ها در تهران بیانگر ارتباط نزدیک بین دو کشور هند و ایران بوده است.حدود ۱۱۰سال قبل از راه زاهدان که در آن زمان دزدآب خوانده میشد هندی ها برای اولین بار با هدف اسکان؛ وارد ایران شدند و در زابل سیستان وبلوچستان اقامت کردند ،از آنجابعدا به بیرجندو از بیرجند به‌زاهدان منتقل گردیدند .مرکز فعالیت آنها تا قبل از اینکه پاکستان بو جود یابد زاهدان بوده چون هند و ایران هم مرز بودند ،غالبا این عده مشغول تجارت چای – قماش از هند و صادرات خشکبار – زیره- آنقوزه و غیره به هند بودند .

بعد از اینکه کشور پاکستان تاسیس گردید،بیشتر جمعیت هندیها از زاهدان‌به‌تهران‌کو چ نموده بکار های تجارتی‌ادامه دادند.در سال ۱۳۵۵ صدی هشتاد آنان مشغول تجارت بودند همچنین در همان سالها دولت ایران عده‌ای پزشک ومهندس هندی استخد‌ام نمود. .

هندی ها - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

دانش آموزان مدرسه هندی ها در ایران

مدرسه هندیها

در سال ۱۳۰۵ در زاهدان مدرسه هندیها دائر شده و اطفال هندی های مقیم ایران در این مدرسه به تحصیل اشغال داشتند.

دردهه پنجاه خورشیدی این مدارس تا کلاس هشتم دانش آموزان را تعلیم میدادند. البته از سال ۱۳۳۰ مدرسه هندی ها در تهران که و ابسته به دانشگاه دهلی است‌جهت آموزش دانش آموزان هندی دائر گردید.

در این مدرسه تادوره‌دیپلم دانش آمو زان را تعلیم میدادند. با تغییر شرایط  تصمیم گرفته شده است که ساختمان جدیدی برای مدرسه مزبور ساخته شود بدینجهت در‌خیابان‌تنکابن کو چه درو یش زمین وسیعی خریداری شده و ظرف یکسال ساختمان آن تکمیل گردید .

مدرسه هندیها درسال ۱۳۵۵ تعداد ۳۶۰دانش آموزو ۲۲ آموزگار و کارمند داشت و یکی از ارزان‌ترین‌مدرسه خارجی از لحاظ شهریه‌محسوب میگردید. چون‌مدرسه مزبور همیشه کسر بودجه داشت و از هیچ مرجع کمک مالی دریافت نمیکرد .لذا کسر بودجه را بوسیله جمع آوری اعانه ازهندیهای مقیم‌ایران‌تامین‌میشد.ازطرف دیگر کلیه درآمد عبادتگاه هندیها در تهران برای هزینه های این مدرسه خرج میشد. در مدرسه هندی ها زبان فارسی نیز تدریس میگردید .

  در سال ۱۳۲۵ خورشیدی نیز عبادتگاه هندیها در تهران ایجاد شد و چندی بعد ساختمان زیبا و مجهزی در خیابان تنکابن بنا گردید که هر روز صبح و عصرهندیهادر آن جهت‌ادای نماز و عبادت دور هم جمع میشدند .از هنگام‌تاسیس وگشایش‌عبادتگاه سردارمکان سنگه بعنوان پیشوای عبادتگاه در آن مشغول خدمت بود.

بنیادخیریه حضرت بابانالاک

از چند سال قبل تر احساس گردید که کلیه املاک  عمومی هندیهای مقیم‌ایران مانندمدرسه و عبادتگاه بایستی تحت یک ضابطه صحیح وقانونی درآید لذا در مرحله نخست یک بنیاد خیریه تاسیس گردید و به ثبت رسید سپس کلیه املاک و دارائی ها به این بنیاد خیریه انتقال یافت .

در این زمان تحت نظارت این بنیاد مدرسه و سایر انجمنهای هندی فعالیت میکردند.جهت احداث ساختمان‌جدید مدرسه رئیس بنیاد آقای‌گو پی چند که یکی از معروفترین بازرگانان هندی درتهران‌ بود تلاش کرد.

برای ساخت مدرسه جدید تشکیلات عبادتگاه مبلغ ۱۱ میلیون ریال و مدیر عامل بنیاد آقای هریس سنگه شاهپوری یکی از بزرگترین تجارهندی مبلغ ۵ میلیون ریال اهدا نمودند.

سایر هندی های مقیم ایران نیز هر یک به اندازه امکانات خود کمک هایی کردند . آقای گوپی چندی بعنوان رئیس و آقای هرنیشن سنگه شاهپوری مدیر عامل و آقای امرجیت سینگه نائب رئیس-سردارمگان سنگه‌دار خزانه -هریجن سنگه‌دبیر و آقایان سردار آتم سنگه و جوگندر سنگه بل بعنوان بازرس بنیاد امور مربوط به بنیاد خیریه را زیر نظرداشتند.در مجموع هدف بنیاد تاسیس مدارس عبادتگاه و کمک به هندی های ایران بود .

هندی ۲ - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

سردار هریجن سینگه دبیر بنیاد خیریه هندی ها در تهران

انجمن هندی ها

هندیهای مقیم ایران انجمنی داشتند که نقش مهمی در ایجاد دوستی بین ایرانیان و هندی ها ایفا می‌نمود – این انجمن سعی میکرد که وسیله دوستی رامیان‌دو ملت برانگیزد وهندیهای مقیم‌ایران را برای برقراری دوستی و تفاهم‌صمیمانه با ایرانیان راهنمائی میکرد .

اجرای برنامه های مختلف در این انجمن با ایجاد تفاهم و برقراری دوستی بین ایرانیان و هندیهای مقیم ایران کمک های شایانی میکرد .انجمن درجهت شناساندن کشور هند و فرهنگ و تمدن آن به مردم ایران را نقش مهمی برعهده‌داشت.

گروه تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *