“آژنگ نیوز”: رشتی دوزی نوعی از رودوزیهای سنتی ایرانی است که طی آن زمینه پارچه به وسیله نخهای ابریشمین رنگین به گونهای بسیار زیبا و چشمنواز تزئین میشود.
مرکز عمده رشتی دوزی شهر رشت است که به سبب شهرتی که در رشت داشته رشتی دوزی نامیده میشود و در فهرست آثار ملی ایران – میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) به ثبت رسیدهاست.
رشتی دوزی به سه روش ساده، برجسته و معرق دوخته میشود کاربرد این هنر از دیر باز تاکنون شامل پرده، فرش، پوشش زین، سجاده، روکش مقابر بزرگان، کلاه، لباس، رومیزی و روتختی است.

تاریخچه این هنر در گیلان به حدود ۲۰۰ سال پیش برمی گردد و مشخص نیست چه کسی آن را وارد استان گیلان کرده است. حدود ۶ سال است که یونسکو نام این رشته را که قبلا قلابدوزی رشتی بوده به رشتی دوزی تغییر داده است.
زمانی کارگاه های «رشتی دوزی» زیادی در گیلان وجود داشتند و عمدتا هم مردان آن را انجام میدادند، اما در حال حاضر زنان پرچمدار این حوزه هستند.
شیما رهبریار، هنرمند گیلانی رشتی دوزی و مدرس این رشته هنری، به سابقه ۱۵ ساله فعالیت خود در رشتی دوزی اشاره میکند و میافزاید: اهل رشت هستم و هنر رشتیدوزی را از طریق آموزش فرا گرفتم، زیرا قدمت و اصالت رشتی دوزی مرا جذب کرد.
وی که قدمت هنر رشتیدوزی را مربوط به ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میداند و تصریح میکند: رشتیدوزی از قدیمیترین هنرهای گیلان است که متاسفانه مدتی به فراموشی سپرده شده بود، اما دوباره توسط خانمها احیا شده است.
گردآوری نرگس خاتون میرحسینی
گروه گزارش