آژنگ نیوز”:  رشتی دوزی نوعی از رودوزی‌های سنتی ایرانی است که طی آن زمینه پارچه به وسیله نخ‌های ابریشمین رنگین به گونه‌ای بسیار زیبا و چشم‌نواز تزئین می‌شود.

مرکز عمده رشتی دوزی شهر رشت است که به سبب شهرتی که در رشت داشته رشتی دوزی نامیده می‌شود و در فهرست آثار ملی ایران – میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) به ثبت رسیده‌است.

رشتی دوزی به سه روش ساده، برجسته و معرق دوخته می‌شود کاربرد این هنر از دیر باز تاکنون شامل پرده، فرش، پوشش زین، سجاده، روکش مقابر بزرگان، کلاه، لباس، رومیزی و روتختی است.

رشتی دورزی - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

تاریخچه این هنر در گیلان به حدود ۲۰۰ سال پیش برمی گردد و مشخص نیست چه کسی آن را وارد استان گیلان کرده است. حدود ۶ سال است که یونسکو نام این رشته را که قبلا قلابدوزی رشتی بوده به رشتی دوزی تغییر داده است.

زمانی کارگاه های «رشتی دوزی» زیادی در گیلان وجود داشتند و عمدتا هم مردان آن را انجام می‌دادند، اما در حال حاضر زنان پرچمدار این حوزه هستند.

شیما رهبریار، هنرمند گیلانی رشتی دوزی و مدرس این رشته هنری، به سابقه ۱۵ ساله فعالیت خود در رشتی دوزی اشاره می‌کند و می‌افزاید: اهل رشت هستم و هنر رشتی‌دوزی را از طریق آموزش فرا گرفتم، زیرا قدمت و اصالت رشتی دوزی مرا جذب کرد.

وی که قدمت هنر رشتی‌دوزی را مربوط به ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می‌داند و تصریح می‌کند: رشتی‌دوزی از قدیمی‌ترین هنرهای گیلان است که متاسفانه مدتی به فراموشی سپرده شده بود، اما دوباره توسط خانمها احیا شده است.

گردآوری نرگس خاتون میرحسینی

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *