“آژنگ نیوز”:سرتیپ حسینعلی رزم‌آرا رئیس دایرهٔ جغرافیایی ارتش بود؛ یک مخترع در دهه ۳۰ خورشیدی شناخته میشد و نمونه های کارهای او در این زمان از جمله سمت نمای خودکار وسمت نمای نابینایان بودند.(قطب نمای امروزین).این اختراعات توسط مقامات رسمی اعلان عمومی شده بود .از آن جمله در یک بخش نامه آمده بود:

بخشنامه به وزارتخانه ها و موسسات دولتی شماره ١۶٣ ١۴ر١ر٣۵
قبله نمائیکه تیمسار سرتیپ حسین علی رزم آرا اختراع نموده اند چون طبق گواهی مقامات علمی و مذهبی کشور شاهنشاهی و کشورهای اسلامی ابتکار منحصر بفرد بسیار مفیدی است که قبله یابی را در تمام نقاط جهان و برای همه کس به سهولت مقدور میسازد بعلاوه برای سمت یا بی چون قطب نماهای معمولی مورد استفاده قرار میگیرد لذا مورد توجه و عنایت ذات اقدس شاهانه واقع و به ترویج آن علاقمند میباشند مقتضی است در این خصوص اقدام لازم معمول دارند که عامه از وجود آن مستحضر و استفاده نمایند.
نخست وزیر حسین علاء

رزم آرا تصویر - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ


در رساله های مخصوص قبله نمای رزم آرا عکس فتاوی و ترجمه و تقدیر نامه ها و نظریات حضرت آیت الله العظمی آقای حاجی آقا حسین طباطبائی بروجردی واجله علمای عتبات عالیات و مقامات عالیه و مفتیهای کشورهای اسلامی ملاحظه میشود.
صفحات مخصوص برای کشورهای مختلفه گیتی به زبانهای فارسی عربی و انگلیسی تنظیم شده رساله قبله نما به زبان فارسی – عربی – انگلیسی وارد و تهیه شده است.
بهاء نمونه های مختلف غیر خود کاز از ۳۰ تا ۷۰ ریال و نمونه های خود کار از ۸۰ تا ۱۰۰ ریال میباشند برای خارج ایران در مقابل هر ۱۰ ریال ۱ شلینک منظور میشود.
با این قبله نماها علاوه بر قبله یابی میتوان سمت یابی کرد مخصوصا برای مقنی ها و کارهای معدن و راه پیمائی نمونه های خودکار بی نظیر است و نسبت به قطب نماهای گران قیمت ساخت خارجه باوجود ارزانی مزایای زیاد دارد.
محل فروش جزء : شعب تهران و شهرستانها و کشورهای اسلامی
فروش عمده : به نشانی مخترع ) سرتیپ حسینعلی رزم آرا خیابان فرصت غربی – خیابان امیر آباد تهران – تلفن (۴۵٢۴۵ و برای توضیحات بیشتر بسازمان همکاری با مردم کازابلانکا( تلفن ۴۱۰۸۰ )مراجعه شود.

رزم ارا تصویر ۲ - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

موضوع نقشه برداری و ساخت دستگاههای مختلف از دیگر توانایی های او بود.به عنوان نمونه میتوان به یک نمونه از کارهای او اشاره کرد. در این خصوص عنوان شده بود: متد رزم آرا برای آموزش عملیات نقشه برداری و دستگاه
مربوط ابتکار و اختراع سرتیپ حسینعلی رزم آرا مخترع بموجب فرمان عمومی ارتش شاهنشاهی به نشان دانش نظامی درجه ا – و از طرف ستاد ارتش فرانسه به لژیون دونور مفتخر گردیده ، وزارت جنک ها و انستیتوهای جغرافیائی امریکا – انگلستان فرانسه – ایتالیا – دفتر بین المللی نقشه برداری دریائی – پرتقالی سویس بلژیک – سوئد – اسپانی – و موسسات علمی دیگر این اختراع را مورد تقدیر قرار دادند .

از دستگاه مربوط ۱۲ عدد در دانشکده افسری تعدادی در واحدهای ارتش شاهنشاهی و در کشورهای آمریکا – هلند و تایلند ( سیام ) موجود میباشد . این اختراع در چندین کشور به ثبت رسیده است.
برای کسب اطلاع به رساله متد رزم آرا مراجعه فرمایند.
قیمت دستگاه کامل ۱۳۰۰۰ ریال

مورد دوم جعبه رزم آرابرای حل مسائل تاکتیکی روی نقشه یا نقشه برجسته

ماده ۱ حکم عمومی ارتش شماره ۲۳۳۲
نظر به اینکه سرگرد حسینعلی رزم آرا رئیس دفتر دانشگاه جنگ برای عملیات جنگی دو طرفه در روی نقشه جعبه هایی تعبیه نموده که حاوی قطعات فلزی و نماینده واحدهای مختلفه ارتش است علیهذا در مقابل این ابتکار از نقطه نظر تشویق مشارالیه بدینوسیله تقدیر و جعبه های مزبور (جعبه رزم آرا) نامیده میشود ».

حسینعلی رزم آرا بعد از شهریور ۱۳۲۰ درجه سرتیپى گرفت و به ریاست اداره جغرافیایى ارتش منصوب شد. از اهم مشاغل وى در ارتش میتوان ریاست ستاد و معاونت و استادى دانشگاه جنگ را نام برد. وى مدتى هم ریاست ستاد لشکر خراسان را عهده ‏دار بود. وى در رشته‏ ى تخصصى خود (جغرافیاى نظامى) بسیار مطلع بود و تالیفات زیادى از خود باقى گذارد. از جمله ده جلد فرهنگ جغرافیائى ایران، راهنماى ایران، راهنماى تهران، طریقه‏ ى زندگى در جامعه را مىیتوان نام برد.

تهیه و تدوین :حسن محرابی

گروه تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *