“آژنگ نیوز”:کشف هنرهای صخره‌ای و مقبره‌ها در مراکش، ارتباطات باستانی با جهان گسترده‌تر را آشکار می‌کند.وقتی مردم به تدفین‌های باستانی در شمال آفریقا فکر می‌کنند، اغلب اهرام و بناهای تاریخی مصر را تصویر می‌کنند. اما اکتشافات جدید نشان می‌دهد که شمال غربی آفریقا نیز گذشته‌ای عمیق و جذاب از دوران ماقبل تاریخ دارد.

شبه جزیره طنجه مراکش به طور ویژه جالب توجه است. این شبه جزیره در لبه شمال غربی آفریقا، جایی که دریای مدیترانه به اقیانوس اطلس می‌رسد، قرار دارد. این منطقه که تنها ۱۴ کیلومتر از اروپا در امتداد تنگه جبل الطارق فاصله دارد، مدت‌هاست که محل تلاقی طبیعی بین قاره‌ها و فرهنگ‌ها بوده است. من یک باستان‌شناس و دانشجوی دکترا هستم که در دوره‌های ماقبل تاریخ متأخر شمال آفریقا، بین ۳۸۰۰ سال قبل از میلاد و ۵۰۰ سال قبل از میلاد، تخصص دارم. تحقیقات من به بررسی چگونگی واکنش جوامع باستانی به تغییرات محیطی و نحوه جابجایی و ارتباط آنها با سایر جوامع در مناطق مختلف می‌پردازد. فرض تا به امروز این بوده است که شبه جزیره طنجه در اواخر دوران ماقبل تاریخ خالی از سکنه و منزوی بوده است. به عنوان بخشی از تحقیقات دکترایم، می‌خواستم بررسی کنم که آیا این موضوع صحت دارد یا اینکه این منطقه به سادگی توسط کارهای باستان‌شناسی قبلی نادیده گرفته شده است. از طریق پروژه‌های باستان‌شناسی کاخ کوچ و تهادارت، ما هر دو منطقه اقیانوس اطلس و مدیترانه شبه جزیره را مطالعه کردیم.

صخره - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

اعضای تیم، آرنو پو، آندره‌آ گونزالس و اوزبیو مدینا، در حال اندازه‌گیری در یک گورستان باستانی بودند. هدف ما بازدید مجدد از منطقه با استفاده از روش‌ها و فناوری‌های مدرن باستان‌شناسی، از جمله تاریخ‌گذاری رادیوکربن بود. برای درک چگونگی ارتباط این منطقه با جهان ماقبل تاریخ، از نرم‌افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی برای مدل‌سازی مسیرهای ارتباطی باستانی احتمالی استفاده کردیم و از طریق تصاویر ماهواره‌ای و پهپادی، چشم‌انداز را بررسی کردیم. در مرحله بعد، در کنار تیمی از باستان‌شناسان مراکشی تازه‌کار از مؤسسه ملی باستان‌شناسی و میراث، بررسی‌ها و کاوش‌های میدانی انجام دادیم.

آنچه کشف کردیم فراتر از همه انتظارات بود. شبه جزیره طنجه، به دور از خالی و منزوی بودن، مملو از شواهدی است که نشان می‌دهد مردم هزاران سال در آنجا زندگی، مرگ و مراسم برگزار می‌کردند. امید ما این است که یافته‌های ما، شمال غربی آفریقا را به عنوان یک چهارراه فرهنگی که مناطق را برای هزاران سال به هم متصل کرده است، دوباره شکل دهد. این منطقه می‌تواند درک ما از دوران ماقبل تاریخ در سراسر اقیانوس اطلس و مدیترانه را تغییر دهد. چشم‌اندازی از آیین‌ها و مراسم تدفین ماقبل تاریخ

تاکنون، تحقیقات در مورد هنر صخره‌ای و تدفین‌ها در شمال آفریقا بر مناطقی مانند دره نیل، صحرا یا کوه‌های اطلس متمرکز بود. اکتشافات ما نشان می‌دهد که ساحل شمال غربی مراکش بیش از ۴۰۰۰ سال پیش، یک قطب فرهنگی بزرگ در عصر برنز بوده است. تنوع شیوه‌های تدفین، مکان‌های آیینی، هنرهای سنگی نمادین و بناهای منحصر به فرد مگالیتیک، منعکس کننده میراث غنی ماقبل تاریخ است که از مرزهای جغرافیایی، سیاسی و فرهنگی مدرن فراتر می‌رود. همچنین، مبادلات و ارتباطات دیرینه این منطقه با مدیترانه، اقیانوس اطلس و صحرا را برجسته می‌کند. یکی از قابل توجه‌ترین مکان‌هایی که ما کاوش کردیم، در داروا زیدان، در نزدیکی طنجه امروزی است. در آنجا یک تدفین در صندوقچه‌ای، یک اتاقک سنگی کوچک ساخته شده از چهار تخته سنگ عمودی که توسط یک تخته سنگ بزرگتر پوشانده شده بود، کشف کردیم. چیدمان هلالی شکل سنگ‌ها احتمالاً دسترسی به اتاقک تدفین را مشخص می‌کرد.

فرآیند کاوش در تدفین صندوقچه‌ای داروا زیدان

اگرچه این قبر در گذشته غارت شده بود، اما ما چندین استخوان انسان را در خارج از صندوقچه کشف کردیم. یکی از آنها با روش رادیوکربن قدمت‌گذاری شد و به ۲۱۱۸ تا ۱۸۹۰ قبل از میلاد مسیح برمی‌گردد. این تاریخ با سنت‌های تدفین مشابه در سراسر تنگه جبل الطارق در ایبریا و با فعالیت‌های سکونتی اوایل عصر برنز در کاخ کوچ، حدود ۶۵ کیلومتری جنوب شرقی داروا زیدان، همسو است. گورستان‌های سیست پیش از این در این منطقه ثبت شده بودند، اما بیشتر آنها در اوایل تا اواسط قرن بیستم کاوش شدند. در آن زمان، باستان‌شناسان روش‌هایی را که اکنون می‌توانند جزئیات مهمی مانند نحوه ساخت و زمان استفاده از آنها را روشن کنند، نداشتند.

داروا زیدان اولین تدفین سیست

با قدمت رادیوکربن در شمال غربی آفریقا را نشان می‌دهد. بناهای تاریخی، رسوبات آیینی و ارتباطات اقیانوس اطلس یافته‌های ما حاکی از وجود یک چشم‌انداز آیینی پیچیده ماقبل تاریخ در شبه جزیره طنجه است. این چشم‌انداز احتمالاً از طریق یک “زبان” آیینی و نمادین مشترک با سایر مناطق اقیانوس اطلس و مدیترانه مرتبط بوده است.

تحقیقات ما چیزی بیش از پر کردن یک نقطه خالی در نقشه باستان‌شناسی است. این تحقیقات راه‌های جدیدی را برای کاوش‌های باستان‌شناسی در منطقه باز می‌کند. شبه جزیره طنجه محل میراث غنی و عمدتاً مستند نشده اواخر ماقبل تاریخ است. این میراث شایسته توجه بیشتر محققان، سیاست‌گذاران و عموم مردم است. اقدامات حفاظتی بیشتر ضروری است زیرا این منطقه در حال توسعه سریع شهری است. گردشگری در حال رشد است و غارت گسترده‌ای صورت گرفته است. امیدواریم کار ما منجر به تحقیقات باستان‌شناسی بیشتر، از جمله کاوش‌های جدید و تاریخ‌گذاری رادیوکربن از مکان‌های کلیدی شود.

نویسنده:حمزه بناتیا از گروه پیش از تاریخ، دانشگاه بارسلونا

حمزه بناتیا، مدیر پروژه باستان‌شناسی تهادارت، بودجه‌ای از موسسه ملی باستان‌شناسی و میراث مراکش (INSAP)، صندوق تحقیقات انجمن پیش از تاریخ، همچنین یک کمک هزینه از استوان بی. دانا از انجمن آمریکایی تحقیقات خارج از کشور، و نیز کمک هزینه امانت باستان‌شناسی مدیترانه، جایزه شغلی اولیه امانت برکت، کمک هزینه تحقیقاتی مرکز ژاک برک،و البته کمکهایی از صندوق تحقیقات موسسه مطالعات سئوتان و دانشگاه کاستیا لا مانچا را برای انجام این پروژه دریافت کرده است.

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *