“آژنگ نیوز”:  تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که نحوه مصرف شکر ممکن است بیشتر از مقدار مصرفی آن اهمیت داشته باشد.احتمالاً می‌دانید که مصرف زیاد قند برای سلامتی مضر است، اما یک تحلیل جدید نشان می‌دهد که نحوه مصرف قند می‌تواند به اندازه مقدار مصرف آن اهمیت داشته باشد. بررسی نزدیک به ۳۰ مطالعه که در مجله Advances in Nutrition منتشر شده است، نشان داد که نوشیدن نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را بیشتر از خوردن غذاهای شیرین مانند کلوچه و کیک افزایش دهد.

کارن دلا کورت، نویسنده اصلی مطالعه و استادیار تغذیه، رژیم غذایی و علوم غذایی در دانشگاه بریگهام یانگ، گفته: “این تحقیق با تأکید بر زمینه‌ای که قند در آن مصرف می‌شود، شکاف مهمی را پر می‌کند.” او گفت: «به جای اینکه بخواهیم به طور کلی مصرف شکر را قطع کنیم، اکنون شواهد محکمی داریم که نشان می‌دهد منبع، شکل و مواد مغذی اطراف آن، عوامل کلیدی تعیین‌کننده خطر هستند.»

شکر - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

کدام بدتر است: نوشیدن یا خوردن شکر؟

در آنچه دلا کورته آن را اولین تحلیل در مقیاس بزرگ از چگونگی تأثیر نوع مصرف شکر بر سلامت نامید، محققان ۲۹ مطالعه را که عادات بیش از ۵۰۰هزار نفر را در قاره‌های مختلف تجزیه و تحلیل می‌کردند، بررسی کردند.

نتیجه‌گیری شگفت‌انگیز آنها: شکر حاصل از منابع غیرمایع با خطر بیشتر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط نبود، اما مصرف نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر این ارتباط را داشت.1 با هر وعده ۱۲ اونسی اضافی روزانه از نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشیدنی‌های انرژی‌زا و ورزشی، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲؛ ۲۵درصد افزایش یافت. حتی آب‌میوه هم تأثیر داشت، به طوری که هر وعده ۸ اونسی اضافه، خطر را ۵٪ افزایش می‌داد. محققان گفتند که قند موجود در غذا نه تنها ارتباطی با خطر دیابت نوع ۲ نداشت، صرف نظر از مقدار آن، بلکه به نظر می‌رسد در برخی موارد اثر محافظتی نیز داشته باشد. مصرف روزانه ۲۰ گرم (تقریباً دو قاشق غذاخوری) شکر معمولی و کل قند غذایی، از جمله قند طبیعی، با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط بود.

دلّا کورته گفت: روی هم رفته، یافته‌ها نشان می‌دهند که «همه قندها یکسان خلق نمی‌شوند». لازم به ذکر است که این مطالعه ثابت نکرده است که نوشیدنی‌های شیرین باعث دیابت نوع ۲ می‌شوند – فقط نشان داده است که بین این دو ارتباط وجود دارد. در حالی که اکثر مطالعات در این تجزیه و تحلیل عواملی مانند BMI و سیگار کشیدن را در نظر گرفته‌اند، محققان اذعان کردند که سایر عادات سبک زندگی هنوز هم ممکن است افزایش خطر را توضیح دهند. در واقع، بسیاری از افرادی که این نوشیدنی‌ها را می‌نوشند، احتمالاً فعالیت بدنی کمتری نیز دارند که می‌تواند بر خطر دیابت تأثیر بگذارد، گفت: دکتر لورا ای. اشمیت، استاد موسسه مطالعات سیاست سلامت و گروه علوم انسانی و اجتماعی در دانشکده پزشکی دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو. با این حال، اشمیت گفته که این مطالعه “از نظر دامنه خود چشمگیر است”.

چرا شکر مایع ممکن است مضرتر باشد؟

دلّا کورته گفت نوشیدنی‌های شیرین ممکن است مضرتر باشند زیرا «هیچ یک از فیبر، پروتئین یا چربی که معمولاً هضم را کند می‌کنند» موجود در غذا را ندارند. این بدان معناست که آنها به سرعت وارد جریان خون شما می‌شوند و باعث افزایش ناگهانی سطح گلوکز و انسولین خون می‌شوند و نشانه‌های سیری مغز را نادیده می‌گیرند. این مصرف سریع همچنین می‌تواند توانایی کبد در پردازش قند – به ویژه جزء فروکتوز – را مختل کند.

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *