“آژنگ نیوز”:گنجینه زیویه از آثار باستانی کشف شده در غرب ایران است.در سال ۱۳۳۱ خورشیدی در شمال کردستان نزدیک روستای کوچک زیوید گنجی ازاشیاء ساخته شده از طلاق و عاج کشف شد. این اشیاء دریک تابوت مفرغی قرار داشت و مسلماً آنها را همراه جسد دفن کرده اند . این سرزمین در قرن هفتم پیش ازمیلادمتعلق به مانائی ها بود.
که در آن زمان از متفقین مادیها و آسوری ها بودند. پس از زوال مانائی ها ، سکائی ها در آنجامقیم شدند.
در ظاهر امر گنجینه زیویه از گوریکی از شاهزادگان سکائی به دست آمده و مرکب است از اشیائی با سبکهای بسیار متنوع آسوری ، اورارتی ، مادی ، سکائی وغیره .

زیویه۱ - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ


به خصوص الواح زینتی آسوری که از طلا و عاج ساخته شده قابل توجه است . سایراوجه های عاج که تقلیدی از اشیاء آسوری دوره سلطنت اسارهادون به شمار می رود در کارگاههای محلی ساخته شده است. مهمترین قطعات این گنجینه از آثار اورارتویی است . این امپراطوری در نیمه دوم قرن نهم قبل از میلاد در اطراف دریاچه وان ایجاد شد و بعدها از جنوب دریاچه ارومیه تا ساحل دریای سیاه توسعه یافت. در اوایل قرن ششم سرانجام مدیها آنرا به قلمرو خود منضم ساختند . لوحه ها و مجسمه هایی مرصع و همچنین سپرهایی که حافظ و زینت سینه است.

زیویه - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ


از جمله این اشیاء بدست بدست آمده هستند . هر چند جزئیات این سپرها آسوری است باز خود سپررا بیشتر میتوان اورارتویی دانست تا آشوری . سرهای عقاب و شیروانی که از جمله تزیینات دیگچه ای است کاملاً جنبه اورارتوئی دارد اشیائی که کاملا سکائی هستند شایسته دقت و تأمل بسیار اند. مشهورتر از همه اینهایک بشقاب بزرگ نقره است که روکش طلا دارد که با نقوش خاص سکانی واقع در دوایری متحدالمرکز مزین است. تاریخ این بشقاب را نزدیک به قرن هفتم قبل از میلاد دانسته اند.

به طور کلی ترکیب نقوش این ظرف بیننده را به یاد سپر توپراک کاله» می اندازد بسیاری از اشیاء زینتی از طلا از قبیل دستبندها ، طوقها که مسدود هستند زنجیرها و گوشواره ها گواهی بر آنست که مردمی تجمل پرست آنها را ساخته اند. این زینت ها گواه اند که در آن دوره تجارت رونق بسیار داشته و بخصوص این میل و رغبت در مردم آن روزگار بوده که از اشیاء متفرق و متفاوت یک واحد کامل و موزون بسازند .

زیویه ۳ - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

اما باید گفت که هرگز این تمایل تحقق نپذیرفته است. گیرشمن از خصوصیات هنر سکائی صحبت میکند و این خصوصیات در اشیاء و لوازم زیادی که متعلق به اقوام و قبایل غیر سکائی است به خوبی مشاهده میشود. گیرشمن بدون تردید و تزلزل میگوید یک کارگاه سلطنتی سکائی وجود داشته که زرگران محلی میکوشیده اند در حدود تقاضای موجود در بازار کالا عرضه .کنند مستوره این پیشه وران تصاویری بوده است از قرون هشتم و هفتم قبل از میلاد بدون اینکه درست از آنها چیزی بفهمند تا بتوانند آنها را به صورتی مطلوب با یکدیگر تلفیق وهماهنگ کنند.

منبع:کتاب لویی هوو.مترجم کیکاووس جهانداری

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *