“آژنگ نیوز”:صنعت اتومبیل ایران یا به عبارت دیگر مونتاژ اتومبیل در ایران از سال ۱۳۱۹ با ساختن بدنه و اتاق اتوبوس و کامیون متولد شد. اولین پروانه رسمی مونتاژ اتومبیل در سال ۱۳۳۸ بوسیله دولت صادر شد. نخستین کوشش برای مونتاژ کامل اتومبیل در ایران در سال ۱۳۳۹ به عمل آمد و این زمانی بود که کارخانه های جیپ آمریکا و لندرور انگلستان به اتفاق شرکای ایرانی خود شرکت جیپ ایران را پایه گذاری کردند.
اندکی پس از تولید محصولات جیپ ایران تولید محصولات آ. ام سی هم به قرارداد اولیه افزوده شد و اتومبیلهای آریا و شاهین تولید گردید.
شرکت تولید کننده ایرانی لندرور نیز در سال ۱۳۳۹ تأسیس شد. سال بعد یعنی در سال ۱۳۴۰اولین اتومبیل مونتاژ ایران بنام فیات به بازار عرضه شد. این کارخانه طی سه سال توانست بخش وسیعی از بازار مصرف اتومبیل را بخوداختصاص دهد، ولی از سال ١٣۴۴ بازار خود را از دست داد تا اینکه – در سال ۱۳۴۸ که دوسال قبل از سررسید قرارداد بود فعالیت کارخانه متوقف شد.

ایران ناسیونال نیز از سال ١٣۴٢ شروع بکار – کرد. محصولات اولیه آن محدود به اتوبوس و مینی بوس های مرسدس بنز بود. شرکت با مبلغ ۴ میلیارد ریال سرمایه گذاری آغاز بکار کرد و در سال(۱۳۵۳) بیش از ۷۵۰ میلیون ریال سود داشت.
این شرکت از سال ١٣۴۶ تولید اتومبیلهای – چهار سیلندر خود را آغاز کرد ظرفیت تولید اولیه پیکان سه هزار دستگاه در سال بود ولی سال ۱۳۵۳ به۷۵ هزار دستگاه در سال رسیده و قرار بود تا سال ۱۳۵۹ به۵۰۰ هزار دستگاه در سال افزایش یابد.
شرکت سیتروئن ایران نیز تولید اتومبیلهای مدل ژیان خود را در سال ١٣۴۶ آغاز کرد. تولید اولیه این شرکت ۴٠٣ دستگاه اتومبیل در سال بود ولی در سال ۵۳ روزانه ۶۳ دستگاه اتومبیل به بازار عرضه میکرد و ظرفیت چند سال آینده تا سال ۵۹این کارخانه قرار بود به ۲۰۰ هزار دستگاه در سال برسد.
در کنار مونتاژ خودروها ؛هر سال هزاران دستگاه اتومبیل بوسیله مسافرینی که از خارج از کشور به ایران می آمدند وارد کشور می شد که ارزش آنها جمعا از میلیونها ریال تجاوز میکرد.طبق آخرین آمار ، در سال١٣۵٣ جمعاً ۲۹۱۷۶ دستگاه اتومبیل از گمرکات کشور ترخیص شده بود که از این مقدار بالغ بر۲۱ هزار دستگاه ، اتومبیل شخصی بوده است.
گروه تاریخ